• RØDVIN

  • HVIDVIN

  • ROSÉVIN

  • MOUSSERENDE

  • DESSERTVIN

  • BOBLER

Velkommen til Ørby Vingaard. Her finder du vin produceret i smukke omgivelser, med fokus på de lokale traditioner.

Ørby Vingård drømmer om at udbrede dansk kvalitetsvin. Derfor er alle vores druer håndplukkede og nøje udvalgt vi benytter kun sprøjtemiddel der er godkendt til økologi. Man skulle ikke tro at dansk vin kunne smage så godt. 

Udover at vi selv laver vinen, i vores godkendte vineri har vi også en gårdbutik, hvor vi sælger alle vores vine og viser vores præmier frem.

Gårdbutikken

Druerne

Solaris

Den hvide solaris-drue blev fremavlet i 1975 på Staatliches Weinbauinstitut Freiburg i Tyskland. Druen modner tidligt og har en god modstandsdygtighed mod svampeangreb og frost. Vinene fra Solaris-druen er frugtige og parfumerede og har et middelhøjt syreindhold. I køligere klimaer, som det danske, giver druen vine, der egner sig fint til fisk, skaldyr

Rondo

Den røde Rondo blev fremavlet på Forschungsanstalt Geisenheim i 1964. Det er den rødvinsdrue, der giver det mest konstante udbytte i nordlige vindistrikter som Danmark. Den er ganske hårdfør og modstandsdygtig over for svampesygdomme. Vinene er farverige – nærmest lilla – og kraftige, og når de er unge kan de have en “grøn” smag.

Bolero

Den røde Bolero er den “yngste” af de druesorter, vi dyrker på Ørbyvingaard. Sorten blev fremavlet på Forschungsanstalt Geisenheim i 1982. Den har et højt udbytte og et relativt lavt syreindhold, og den er en af de druer, der klarer sig godt i vores kølige klima. Vinene er rubinrøde med frugtig aroma og blød tannin i finishen.

Leon Millot

Leon Millot stammer fra Alsace i Frankrig og dyrkes endvidere i USA, England, Canada, Schweiz og Danmark. Den er kraftig voksende sort der får forholdsvis små klaser med tæt siddende blå druer. Druerne er ikke egnede til spise brug da der er mange kerner i dem. Sorten er valgt på grund af dens resistens overfor sygdomme. Dette er en ny plante som Ørbyvingaard har sat i 2017 til at sammen sætte med vores rondo drue. Som herefter kommer der en fantastik vin ud af.

Cabernet Cantor

Cabernet Cantor er en sort som er meget resistens over for sygdomme der er fremavlet på vininstitutet Freiburg i Tyskland. Det er en krydsning af 4 andre sorter som er defineret som hørende til vitis vinifera. Dette betyder at den må anvendes til dyrkning af de højeste klassfikationer af vin i EU. Den smager godt mild og lidt krydret i stil med merlot. Så nu har Ørbyvingaard vin sorter af Rondo, Leon Millot, Bolero og Cabernet Cantor til rødvin, rosevin og bobler som kan blandes sammen til gode vine

Vin produceret med kærlighed

Vi har også en gårdbutik, som altid står åben når vi er hjemme. Her sælger vi vores egne vine, og viser vores præmier frem.

Produktion

01. Druer fra egne marker

Alle vores druer er naturligvis plantet på vores vinmark, og efter 8 måneders pasning, er druerne langt om længe klar til at blive plukket. De bliver plukket over en weekend af os, venner og bekendte – og kun de bedste druer plukkes.

02. Druerne presses

Efter at alle vores druer er plukket, først de hvide druer som bliver afstilket og presset samme dag de er plukket, kun de bedste druer kommer med. Herefter bliver de sat til gæring, det gælder også for de røde druer som skal laves til rosevin. De røde druer der skal laves til rødvin kommer i store tanke når de er afstilket, her kommer de så til gæring.

03. Vinen lagres

Vores hvidvin og rosevine bliver lageret i ca. 6-12 mdr. på tanke. Rødvinene lagers på Egefade i henhold til hvad for en vin det er, lageringstiden fra 12 mdr. til 36 mdr.

04. Vinen modnes

Vinen modnes henholdsvis på tanke og Egefade alt afhængig af hvilken vin der er. Hvidvin og rosevin modnes fra 6 – 12 mdr. på tanke hvor rødvin ligger ca. 12 til 36 mdr. Vores moursserende vine ligger på flasker ca. 6-8 mdr. hvorimod vores bobler ligger minimum 9½ mdr. på flasker.

05. Vinen kommer på flasker

Vores vine kommer på flasker alt afhængig af hvilken vin det er. Hvidvin ca. 8-10 mdr. efter de har ligget på tanke, det gælder også rosevine, rødvine derimod kommer på flaske efter modning ca. 12 til 36 mdr. fra vores egefade.

06. Vinen er klar til dig

Når vinen er kommet på flasker er det næsten klar til salg. Vi venter så på at vinen bliver bedømt til den årlige vinskue Dansk Vinskue. Herefter sættes etiketter på flasken så er den klar til salg. Vi får også lavet en analyse på alle vores vine inden salg. Alle vores vine har fået Diplom eller medalje.